Kendo lajina

Historia

Kendo sananmukaisesti käännettynä tarkoittaa ”miekan tietä”. Kendon juuret  ovatkin pitkällä Japanin historiassa ja samuraiden harjoittamassa kenjutsussa. Vielä keskiajalla Japanissa oli useita satoja koulukuntia, jotka harjoittivat ja opettivat miekkailua. Näistä ajoista on hiljalleen kehittynyt moderni kendo, jonka määrittely vakinaistui vuonna 1906 ja tästä laji on siirtynyt nykypäivään vain pienin muutoksin.

Kontaktilaji

Terävien miekkojen asemasta kendoharjoituksissa käytetään neljästä bambusäleestä koottua lyömäasetta, jota kutsutaan shinaiksi. Shinain lisäksi varustukseen kuuluvat takki, housuhame ja suojukset. Nämä suojaavat päätä, käsiä ja keskiruumista. Joustavan shinain ja suojavarusteiden ansiosta voidaan kendoa harjoitella turvallisesti menettämättä kuitenkaan kontaktilajin todentuntua.

Teknisesti shinaita käytetään vastustajan kanssa harjoiteltaessa todellisen miekan tavoin ja periaatteena on pyrkiä lyömään puhdas osuma vastustajan hyväksyttyihin osuma-alueisiin. Osumakohtia ovat pään keski- ja sivuosat, ranteet, kyljet ja pisto kypärän kurkkusuojukseen. Teknisen osaamisen lisäksi laji kehittää harjoittelijan henkisiä ja fyysisiä ominaisuuksia.

Graduointi

Kun harjoittelijan taidot kehittyvät, voi hän osallistua tasotesteihin eli graduonteihin. Graduointijärjestelmä on samankaltainen kuin muissakin budolajeissa. Ensin suoritetaan kyu-asteet kuudesta yhteen, jonka jälkeen edetään dan-asteille. Erillisiä vyö- tai muita tasotunnisteita ei käytetä kendossa.

Kendoharjoittelu

”The purpose of practising Kendo is to mold the mind and body, to cultivate a vigorous spirit and through correct and rigid training to strive for improvement in the art of Kendo. To hold in esteem human courtesy and honor and to associate with others with sincerity and to forever pursue the cultivation of oneself.”
Yamaoka Tesshu (1836-1888)

Kendo lajina poikkeaa huomattavasti muista budolajeihin laskettavista. Kendo on vahvasti henkinen laji ja ”miekan tiellä” oleminen tulee vaatimaan sitkeyttä. Kendossa ei juurikaan tehdä kuntoharjoitteluliikkeitä, vaan kunto kehittyy samaan tahtiin kun lajiharjoittelussa edistytään. Toki alkulämmittelyt ja –venyttelyt suoritetaan, jotta lihakset saadaan harjoittelukuntoon. Liikkeet ja osumakohdat ovat hyvin rajattuja, joten harjoittelu on myös turvallista.

 

KENDO LAHDESSA

Lahden kendoseura on perustettu toukokuussa 2004 kahdeksan perustajajäsenen toimesta. Seura aloitti toimintansa vauhdilla Erkki Varjosen opettamalla peruskurssilla. Seuran kendo- ja iaidotoiminnassa on mukana nykyisin noin 20 aktiivista harjoittelijaa.